Kurumsal Satış Danışmanı0544 629 34 82

Hoşgeldiniz. Bugün

Asbest Nedir – Zararları – Kullanım Alanları

Ana Sayfa » Balkan BLOG » Asbest Nedir – Zararları – Kullanım Alanları

Asbest Nedir – Zararları – Kullanım Alanları

Asbest nedir – Asbestle Çalışma Hakkında Yönetmelik kapsamında uymanız gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir.

Asbest ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineral olarak bilinmektedir. Söz konusu madde amyant olarak ta bilinmektedir. Asbestin kanserojen bir
madde olduğu ve çeşitli meslek hastalıklarına sebep olduğu, ilk defa yaklaşık 6 yıl önce, asbest içeren gemilerin kendi ülkelerinde izin verilmeyen söküm işlerinin Türkiye’de yaptırılmak istenmesinin fark edilmesiyle gündeme gelmiştir. Ancak çalışanlarımız Asbest ile ilgili henüz yeterince bilgilendirilmemiştir.

ASBESTİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR NELERDİR ?

Asbest, solunum veya içme suyuyla vücuda alındığında başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa sebep olmaktadır. Asbest lifleri havayla vücuda alındığında ise liflerin büyük kısmı hava yolları hücrelerinde birikmektedir. Bunların üst solunum yollarının yukarı bölümlerinde kalan bir bölümü boğazdaki mukus tabakasıyla birlikte balgamla atılmakta veya yutulmaktadır. Fakat bir kısmı akciğerin derin kısımlarına kadar inmektedir ve vücuttan asla atılmaya bilirler.

Bu çirkin maddenin neden olduğu hastalıkların ortaya çıkması
için yirmi – kırk yıl süre geçmesi gerekir.

Asbestin yol açtığı en ciddi hastalıklara örnek olarak akciğer zarı ve karın zarı kanseri ya da mezotelyoma, akciğer kanseri ve yine akciğerin iflasına sebep olan asbestosis’dir.

Asbest Kullanım Alanları

Asbest Nedir – Zararları – Kullanım Alanları

ASBESTİN KAYIT ALTINA ALINMA ZORUNLULUĞU
  • Asbestle Çalışma Hakkında Yönetmelikte belirtildiği gibi asbest söküm işinde görev alan kişilerin kayıtları kırk (40) yıl boyunca saklanmak zorundadır. Bu kayıtlar isim, soy isim, ne kadar süre söküm yapıldığı gibi durumlardır.
  •  Söz konusu kayıtlar, işi yapan iş yerinin kapanması halinde SGK il müdürlüklerine teslim edilmek zorundadır.
  • İş yerinin devri halinde devredilen iş yerine devredilmek zorundadır.
  • Söz konusu maddenin çalışanlarınız tarafından bilinebilmesi için İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri bölümünüzden bilgi alınız.
  • Asbest Yönetmeliği Hakkında Bilgi Almak için tıklayın.
  • Asbest sökümü yapan çalışanınız ilgili Bakanlıkça kurulan komisyon tarafından oluşturulan eğitim programını tamamlamış ve kurs bitirme belgesi almış olması gerekmektedir.
  •  İşveren olarak sizin asbest içerebilecek malzemelerin, söküm, yıkım, tamir, bakım ve uzaklaştırma işlerini 8 inci maddede belirtilen uzman eşliğinde ve yine aynı maddede belirtilen çalışanlarca yapılmasını zorunlu kılmıştır.
  • Asbest elektriği iletmez.

12 Aralık 2019

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

Facebook'ta Biz